Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najciekawsze przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie! [zdjęcia]

(LERN)
GRZYBY Z JAJECZNICĄ I ZIEMNIAKAMI
Składniki: 80 dag grzybów, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, sól, pieprz, 2 dag mąki, 80 dag ziemniaków, 4-5 łyżek mleka, 6 jaj, 2 dag margaryny, 1 łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki.
Wykonanie: Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokrajać w paski, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, obraną posiekaną cebulę i dusić 30 - 40 minut. Gdy będą miękkie, zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę, dodać koperek, dokładnie wymieszać. Ziemniaki ugotować, przyrządzić puree.
Jaja roztrzepać, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Gdy masa zacznie się ścinać, mieszać ostrożnie łyżką, aby jajecznica się nie przypaliła. Jajecznicę ułożyć
na ogrzanym okrągłym półmisku, z wierzchu położyć duszone grzyby, dookoła obłożyć ziemniakami puree.

ZUPA GRZYBOWA CZYSTA
Składniki: 5 suszonych grzybów (najlepiej borowików), 1 duża porcja włoszczyzny, 1 łyżka masła, 10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sól.
Wykonanie: Grzyby starannie umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do miękkości (30-40 min). Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, zalać 2 I wody. dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotować około 30 min, a potem przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów i pokrojonymi borowikami, doprawić sokiem z cytryny i solą. Podawać z pasztecikami lub z grzankami.

OMLET Z KURKAMI
Składniki ciasta: 12 jajek, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz; do smażenia: 3 łyżki masła. Nadzienie: 50 dag świeżych kurek, 10 dag wędzonego boczku, 2 łyżki masła, 2 cebule (15 dag), sól.
Wykonanie: Przygotować nadzienie: grzyby dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć na ściereczce. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokroić w wąskie paski. Na patelni rozgrzać masło i smażyć boczek z cebula. 5 min, a następnie dodać grzyby, posolić i często mieszając, smażyć następne 10 min. Przygotować ciasto: do miski wbić jajka, wlać mleko i mocno roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i smażyć kolejno omlety z obu stron. Omlety napełnić grzybami. Podawać gorące i przybrane natką pietruszki.
GRZYBY Z JAJECZNICĄ I ZIEMNIAKAMI Składniki: 80 dag grzybów, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 1/8 litra śmietany, sól, pieprz, 2 dag mąki, 80 dag ziemniaków, 4-5 łyżek mleka, 6 jaj, 2 dag margaryny, 1 łyżka siekanego koperku lub natki pietruszki. Wykonanie: Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokrajać w paski, włożyć do rondla, dodać tłuszcz, obraną posiekaną cebulę i dusić 30 - 40 minut. Gdy będą miękkie, zagęścić mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Wlać śmietanę, dodać koperek, dokładnie wymieszać. Ziemniaki ugotować, przyrządzić puree. Jaja roztrzepać, osolić, wylać na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Gdy masa zacznie się ścinać, mieszać ostrożnie łyżką, aby jajecznica się nie przypaliła. Jajecznicę ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku, z wierzchu położyć duszone grzyby, dookoła obłożyć ziemniakami puree. ZUPA GRZYBOWA CZYSTA Składniki: 5 suszonych grzybów (najlepiej borowików), 1 duża porcja włoszczyzny, 1 łyżka masła, 10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, sól. Wykonanie: Grzyby starannie umyć, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do miękkości (30-40 min). Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w paski, podsmażyć na maśle, zalać 2 I wody. dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotować około 30 min, a potem przecedzić, połączyć z wywarem z grzybów i pokrojonymi borowikami, doprawić sokiem z cytryny i solą. Podawać z pasztecikami lub z grzankami. OMLET Z KURKAMI Składniki ciasta: 12 jajek, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz; do smażenia: 3 łyżki masła. Nadzienie: 50 dag świeżych kurek, 10 dag wędzonego boczku, 2 łyżki masła, 2 cebule (15 dag), sól. Wykonanie: Przygotować nadzienie: grzyby dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć na ściereczce. Cebule obrać, opłukać i drobno posiekać. Boczek pokroić w wąskie paski. Na patelni rozgrzać masło i smażyć boczek z cebula. 5 min, a następnie dodać grzyby, posolić i często mieszając, smażyć następne 10 min. Przygotować ciasto: do miski wbić jajka, wlać mleko i mocno roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i smażyć kolejno omlety z obu stron. Omlety napełnić grzybami. Podawać gorące i przybrane natką pietruszki. Wiesław Kamiński
Grzyby nie tylko można podsmażyć z cebulą i zjeść z jajecznicą. Nadają się na naprawdę wyszukane potrawy. Prezentujemy przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto