W skrócie
Najczęściej mówiąc o ketchupie, myślimy o esencjonalnym sosie pomidorowym przygotowanym z dodatkiem sezonowych warzyw, przypraw i ziół. Do obranych ze skórki i rozpadających się w garnku pomidorów dodaje się między innymi ocet jabłkowy, cebulę, czosnek i szczyptę cukru. Wśród przypraw nadających oryginalny aromat znaleźć można np.: świeżo mielony czarny pieprz, oregano, bazylię, mielony imbir, cynamon, anyż, goździki lub kmin rzymski. Warto wybrać sobie zestaw, który najbardziej podbije wasze kubki smakowe. Proponujemy przepis na prosty ketchup.
Domowy ketchup – prosty przepis
Liczba porcji: 1 butelka lub słoik o pojemności 1 litra.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 1/2 kg dojrzałych pomidorów,
- 10 ml oleju rzepakowego lub oliwy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego lub czerwonego octu winnego,
- 10 g soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 30 g cukru trzcinowego,
- 1 kora cynamonu,
- szczypta pieprzu cayenne.
Jak zrobić dobry ketchup?
Przygotowanie:
- Pomidory trzeba obrać i pokroić na nierówne kawałki. Cebulę obrać i poszatkować.
- W garnku o grubym dnie trzeba rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę. Należy smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Następnie należy dodać posiekany czosnek i smażyć, cały czas mieszając przez około 30 sekund. Czosnek nie może się przypalić.
- Do cebuli z czosnkiem trzeba dolać ocet, dorzucić pokrojone pomidory bez skórki i wszystkie zioła wraz z przyprawami.
- Ketchup trzeba gotować na średnim ogniu przez 15 minut. Laskę cynamonu należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej z sosu.
- Pozostałe składniki ketchupu należy zmiksować na jednolitą masę przy pomocy blendera ręcznego. Gęsty ketchup należy gotować przez kolejne 20 – 30 minut.
- Domowy ketchup należy odstawić do wystygnięcia i lekko ciepły przelać do słoika lub butelki.
Czytaj także: Przepis na dżem z zielonych pomidorów
Ketchup z przecieru pomidorowego
Jeżeli zależy wam na zaoszczędzeniu czasu, to zachęcamy do zrobienia ketchupu z passaty pomidorowej. Zamiast 1,5 kg świeżych pomidorów należy użyć 500 g gęstego przecieru pomidorowego z butelki lub kartonu. Ważne, aby składał się tylko z samych przetartych pomidorów.
Czytaj także: Szybka sałatka z pomidorów, sera feta i oliwek. Sekretem pysznego smaku jest wyrazisty sos
Zastosowanie ketchupu
O możliwościach użycia ketchupu można by napisać nie jedną książkę. Z pewnością ograniczyć może wyobraźnia i składniki, które akurat macie w szafkach kuchennych. Domowy ketchup tradycyjnie użyjecie do pizzy, chrupiących frytek, a także do sosu tysiąca wysp. Ketchup to także składnik marynaty do mięs. Zawarty w nim ocet i kwas z pomidorów sprawia, że mięso po upieczeniu będzie kruche, delikatne i wręcz będzie rozpadać się pod widelcem. Na grilla świetnie smakuje karkówka w ketchupie albo skrzydełka w miodzie i ketchupie, które marynowane były przez noc. Do takiego mięsa można także podać ogórki w ketchupie, które będą interesującym dodatkiem smakowym do obiadu.
Nie tylko z pomidorami
Ketchup można przyrządzić nie tylko z pomidorami. Jeśli zastanawiacie się, z czego można zrobić ketchup, to spieszymy z odpowiedzią. W sezonie warto eksperymentować z warzywami i przygotować ketchup z dynią. Grono smakoszy znajdzie także ketchup z cukinii, który podkreśli smak kanapek z wędliną.
Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania własnego ketchupu, a nawet zapełnienia nim spiżarni na zimę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?