W skrócie
Na Wielkanoc jajka są standardową przystawką podczas świątecznego śniadania. Można je podawać w wiosennym sosie wypełnionym posiekanymi ziołami. Jednak posiłek wielkanocny można urozmaicić tradycyjnym sosem tatarskim. Istnieje kilka wersji tego sosu. Najczęściej korzysta się ze zmiennych proporcji składników, niekiedy pomija się użycie kaparów lub w miejsce marynowanych leśnych grzybów stosuje się pieczarki. Wypróbuj sposób na jajka w sosie tatarskim dla całej rodziny.
Jajka w sosie tatarskim – prosty przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 100 ml majonezu,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 grzyby marynowane,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Opcjonalnie:
- 1 łyżka kaparów,
- szczypta suszonego koperku.
Jak zrobić jajka w sosie tatarskim?
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotowałam na twardo, od pierwszego wrzenia gotuj je jajka przez 8 minut z łyżeczką soli.
- Następnie jajka wyjęłam i umieściłam w zimnej wodzie do schłodzenia.
- Jajka obrałam ze skorupek i pokroiłam na połówki.
- Majonez umieściłam w miseczce, a następnie pokroiłam w drobną kostkę ogórki kiszone, grzybki marynowane, kapary i natkę pietruszki.
- Sos tatarski doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Domowy sos tatarski rozprowadziłam na talerzu, położyłam na nim połówki jajek ugotowanych na twardo i posypałam posiekanym koperkiem.
- Jajka w sosie tatarskim są gotowe do podania.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Herbata z płatków dzikiej róży
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?