W skrócie
Babka czekoladowa może być przygotowana z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich. Wystarczy zrezygnować z części mąki pszennej. Do babki czekoladowej można też użyć mąki migdałowej lub zmielonych orzechów laskowych. Pieczenie tej babki to także okazja do wykorzystania specjalnych dropsów czekoladowych przeznaczonych do wypieku ciast. Proponujemy przepis na prostą domową babkę czekoladową na wielkanocny poczęstunek.
Babka czekoladowa – przepis z orzechami
Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 10 g proszku do pieczenia.
Opcjonalnie:
- Można też użyć 50 g mąki pszennej i 150 g zmielonych orzechów włoskich.
Jak zrobić babkę czekoladową?
Przygotowanie:
- Tabliczkę gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wymieszać z mąką ziemniaczaną lub zmielonymi orzechami włoskimi.
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka należy oddzielić od białek.
- Miękkie masło trzeba wymieszać na puszystą masę z cukrem pudrem i żółtkami.
- Kolejnym krokiem jest dodanie suchych składników.
- Białka należy ubić na sztywną pianę i przy pomocy silikonowej szpatułki delikatnie wmieszać do ciasta.
- Keksówkę lub stożkowatą formę do pieczenia babek natłuścić masłem, obsypać mąką pszenną lub bułką tartą i przelać do niej masę na babkę czekoladową.
- Babka czekoladowa powinna być pieczona przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sposób podania
Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą babkę czekoladową można udekorować cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Można także wykonać tradycyjną polewę czekoladową i przed zastygnięciem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzą się także uprażone płatki migdałowe, które nadadzą wypiekom pożądanej chrupkości. Z tego przepisu można też przygotować domowe muffinki czekoladowe, które znakomicie sprawdzą się w koszyczku wielkanocnym.
Babka czekoladowa na oleju
Domowa babka czekoladowa może być też przygotowana z wykorzystaniem oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Dzięki użyciu oleju babka będzie wilgotniejsza, a także bardziej sprężysta. Wystarczy zamiast masła użyć 100 ml oleju. Wilgotna babka czekoladowa na oleju może być też upieczona z dodatkiem margaryny.
Ciasto czekoladowe z dżemem
Domowa babka czekoladowa z dodatkiem dżemu będzie miała delikatniejszą konsystencję. Z masą czekoladową świetnie łączy się dżem truskawkowy, konfitura wiśniowa, a nawet konfitura z czerwonych porzeczek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?