Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Deser jabłkowy

[email protected]
Składniki: - 1 kg jabłek - łyżka soku z cytryny - po 2 łyżki płynnego miodu i cukru - 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - bułka (bagietka lub 2–3 kajzerki) - 3 łyżki masła - 1/2 szklanki mleka - ...

Składniki:
- 1 kg jabłek
- łyżka soku z cytryny
- po 2 łyżki płynnego miodu i cukru
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- bułka (bagietka lub 2–3 kajzerki)
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- żółtko
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Obrane jabłka pozbawione gniazd nasiennych kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem, polewamy miodem, delikatnie mieszamy, zostawiamy na 1–2 godziny. Bułkę kroimy w cienkie plastry. Mleko dokładnie roztrzepujemy z cukrem pudrem i surowym żółtkiem. Dwie łyżki masła topimy. Formę do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy połową posiekanych orzechów. Plastry bułki zanurzamy w przygotowanym mleku, następnie w stopionym maśle. Częścią tak przygotowanej bułki wykładamy dno i boki formy do pieczenia, później układamy warstwami: jabłka i plastry bułki. Na wierzchu powinny się znaleźć plastry bułki. Posypujemy pozostałymi orzechami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Podajemy na gorąco, np. z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto