MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem...
fot. serezniy/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej z awokado

Olej wyciskany z awokado wyróżnia się najwyższym punktem dymienia wśród kulinarnych olejów – maksymalna temperatura, którą wytrzymuje, sięga 271 stopni Celsjusza.

Choć zawiera niewiele ponad 10 procent nasyconych kwasów tłuszczowych, jego odporność na ogrzewanie wiąże się z wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do związków dość stabilnych termicznie i przeważają w oliwie z oliwek. W przeciwieństwie do niej olej awokado jest jednak dość neutralny w smaku, przez co nadaje się do przygotowania różnorodnych potraw.

Należy jednak pamiętać, że do smażenia w wysokiej temperaturze nadają się tylko jego wersje rafinowane. Te poddane naturalnej rafinacji wciąż wytrzymują temperaturę do 250 stopni, ale im bardziej zielony jest ich kolor, tym delikatniejsze powinno być ogrzewanie.

Zobacz również

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

"Polskie Empoli" tylko zremisowało. Inter z tytułem mistrzowskim

"Polskie Empoli" tylko zremisowało. Inter z tytułem mistrzowskim

Polecamy

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja