Fioletowe ziemniaki to rzadkość w polskiej kuchni, warto jednak się do nich przekonać. Jak wykazały badania, ta odmiana ziemniaka zawiera bowiem duże ilości polifenoli – substancji zwalczających wolne rodniki. Spożywając fioletowe ziemniaki, chronimy swój organizm przed uszkodzeniami komórek, wywołanymi przez wolne rodniki. Ponadto dbamy o zdrowie układu krążenia – obecny w fioletowych ziemniakach kwas chlorogenowy powoduje spadek ciśnienia tętniczego krwi, redukując ryzyko wystąpienia następstw nadciśnienia.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?