"Wieprzowina rasy rodzime w roli głównej" - tak brzmiało hasło środowego Konkursu Kulinarnego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu. Pary uczniów z wielu miejscowości przystąpiły do przyrządzania potraw z wieprzowiny. W tym roku do czwartej edycji konkursu o wieprzowinie dołączono drugi konkurs pod hasłem "Kiełbasa uczniowska".
- Oba konkursy skierowane są do szkół branżowych oraz techników żywienia i usług gastronomicznych, szkół prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - mówi Andrzej Zdrojewski, dyrektor ZS CKR w Kowalu. - Celem konkursu jest propagowanie wieprzowiny rasy rodzimej, rasy puławskiej i złotnickiej wśród młodzieży zajmującej się gotowaniem.
Zadaniem uczniów było przygotowanie potrawy z wylosowanej wcześniej partii mięsa - z żeberek, z boczku, z szynki, ze schabu lub wątroby. Oceniane były zasady BHP, przygotowanie, smak, no i dekoracja.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?