MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są...
fot. Castorly Stock/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Brokuły

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasu foliowego są brokuły, a już jedna porcja o wadze 100 g obfituje w 117 mcg witaminy B9. Te zielone różyczki zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspierają pracę jelit i zmniejszają ryzyko rozwoju zaparć. Brokuły to również źródło cennych antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym.

Wykazano, że spożywanie minimum 100 g brokułów tygodniowo znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Dodatkowo w badaniach naukowych zaobserwowano, że systematyczne jedzenie brokułów może zmniejszyć o 10 proc. ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Zobacz również

Kino pod Chmurką w Żorach – Letnie emocje w Parku Cegielnia

NOWE
Kino pod Chmurką w Żorach – Letnie emocje w Parku Cegielnia

Wkrótce ruszy remont torowiska w Częstochowie. Będzie komunikacja zastępcza

NOWE
Wkrótce ruszy remont torowiska w Częstochowie. Będzie komunikacja zastępcza

Polecamy

Kto jest ojcem syna Pauli? To muzyk popularnego w latach 90. zespołu

Kto jest ojcem syna Pauli? To muzyk popularnego w latach 90. zespołu

Polska jak Chorwacja! Gdzie woda w Bałtyku jest najcieplejsza? Nowy raport IMGW

Polska jak Chorwacja! Gdzie woda w Bałtyku jest najcieplejsza? Nowy raport IMGW

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany

Oto najlepsze uczelnie w Polsce. Ranking Perspektyw 2024 opublikowany