Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
ZUPA GRZYBOWA Z ORZECHAMI
Składniki: Garść suszonych...
fot. Wiesław Kamiński

Najciekawsze przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie! [zdjęcia]

ZUPA GRZYBOWA Z ORZECHAMI Składniki: Garść suszonych grzybów, 2 marchewki, 2 pietruszki, cebula, por, 2 ząbki czosnku, łyżka suszonego oregano, kostka bulionu o smaku grzybowym, 2 łyżki masła, garść orzechów laskowych łuskanych, 1,5 litra wody, 0,5 szklanki śmietany, sól, pieprz, 2 liście laurowe. Wykonanie: Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić. Obrać i pokroić warzywa. Grzyby odcedzić i wszystko razem wrzucić na patelni na rozgrzane masło. Podsmażać przez 5 minut. Podsmażone warzywa z grzybami wrzucić do garnka z wcześniej przygotowa­nym bulionem grzybowym, dodać liście laurowe oraz oregano, zaprawić szczyptą soli i pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 40 minut na wolnym ogniu. W tym czasie grubo zmielić orzechy. Ugotowaną zupę zmiksować, dodać śmietanę i podgrzać. Po 2 minutach można zdjąć garnek z ognia. Na talerzach posypać zupę startymi orzechami. ZUPA Z KUREK „BOWIN" I 1,5 I bulionu, 50 dag kurek, tłuszcz, 3-4 ziemniaki, cebula, 1 -2 łyżki mąki, łyżka rodzynek, 2parowki cielęce. 1/2 szklanki śmietany, sól, pieprz, majeranek i gałka muszkatołowa do smaku. — Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokrajać w kostkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, za-smażyć lekko rumieniąc, połączyć z obranymi z osłonki i pokrajanymi w plasterki parówkami oraz śmietaną i przyprawami, chwilę pogotować, doprawić do smaku. ZUPA Z KUREK „BOWIN" II 1,5 I bulionu, 50 dag kurek, masło lub margaryna, 20 dag cielęciny bez kości, cebula, 10 dag szynki wędzonej lub innej wędliny, cytryna, 1-2 łyżki mąki, 5 łyżek śmietany, 5 łyżek białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć. Mięso umyć. pokroić w kostkę, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą, zalać bulionem, ugotować. Szynkę pokrajać w paseczki. Cytrynę umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Masło rozgrzać, wymieszać z mąką zamarzyć nie rumieniąc, połączyć z mięsem, kurkami, cytryną śmietaną i winem, gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki. ZUPA Z KUREK „GRIGORJEW" .• 1,5 I bulionu, 50 dag kurek, masło lub margaryna, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 łyżek śmietany, 5 łyżek białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól pieprz, cukier, czosnek i majeranek do smaku. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy chwilę poddusić ciągle mieszając. Następnie połączyć z bulionem, kurkami, śmietaną, winem i przyprawami, chwilę pogotować. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również

Przebudowa drogi nr 450 Kalisz-Gostyczyna

Przebudowa drogi nr 450 Kalisz-Gostyczyna

Kolejne figurki Dzieci Głogowskich. Będą naszym odpowiednikiem krasnali z Wrocławia?

NOWE
Kolejne figurki Dzieci Głogowskich. Będą naszym odpowiednikiem krasnali z Wrocławia?

Polecamy

Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!

Kolejny lek wycofany z aptek. Jego użycie stwarza zagrożenie dla pacjentów!

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste