Najciekawsze przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie! [zdjęcia]
RYDZE SMAŻONE Składniki: 60 dag rydzów, 3 dag smalcu, 2 dag masła, sól, pieprz. Wykonanie: Świeże, młode, średniej wielkości rydze starannie opłukać, odciąć trzony, dokładnie osaczyć. Smalec rozgrzać na dużej patelni, wkładać partiami rydze i smażyć z obu stron na silnym ogniu, pod koniec smażenia dodać masło. Układać na półmisku, osolić, oprószyć pieprzem. Podawać z tłuszczem na którym się smażyły. GRZYBY SUSZONE SMAŻONE Składniki: 8 szt. grzybów (8 dag) suszonych średniej wielkości, 1/4 litra mleka, 3 dag mąki, 1 jajo, 6 dag tartej bułki, 6 dag tłuszczu, sól, pieprz. Wykonanie: Grzyby starannie wymyć, wymoczyć w mleku przez 2 godziny, dodać 1/4 litra wody. Ugotować do miękkości, od-cedzić, osaczyć (wywar zużyć do gotowania kapusty, zupy, sosu itp.). Grzyby panierować w mące, jajach i tartej bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z kapustą zasmażaną, gotowaną na wywarze z grzybów, z ziemniakami puree i z sosem chrzanowym.