Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Awaria ciepłownicza w Głogowie. Od jutra os. Kopernik, i nie tylko, bez ciepłej wody

NOWE
Awaria ciepłownicza w Głogowie. Od jutra os. Kopernik, i nie tylko, bez ciepłej wody

Kolejne dni praktyk uczniów Zespołu Szkół Rolniczych w Cudzynowicach [ZDJĘCIA]

NOWE
Kolejne dni praktyk uczniów Zespołu Szkół Rolniczych w Cudzynowicach [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zenon Nowak, prezes Zarządu PPG: Wizerunek i relacje są dla nas fundamentem

Zenon Nowak, prezes Zarządu PPG: Wizerunek i relacje są dla nas fundamentem

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

Tajemnice murów Zamku Grodziec. Co trzeba wiedzieć przed wycieczką?

OPEC Grudziądz testuje sieć. Sygnałem alarmowym jest zielona woda w kranie

OPEC Grudziądz testuje sieć. Sygnałem alarmowym jest zielona woda w kranie