- Zamiast marnować jedzenie i wyrzucać do śmietników, oddajmy je - zachęca Michał Jędrzejewski, pomysłodawca powstania jadłodzielni w Grudziądzu.
Jaką żywność można przynieść? - Przetwory, najlepiej by były opisane. Ponadto warzywa, owoce, zupki w paczkach, słodycze - wylicza Michał Jędrzejewski.
Pierwsze produkty do jadłodzielni przynieśli tu tzw. ratownicy żywności, którzy będą opiekowali się obiektem: otwierali go, zamykali, sprzątali i starali się przeglądać dostarczone jedzenie, by nie było zepsute czy przeterminowane. Zadaniem wolontariuszy jest także pozyskiwanie ze swoich rejonów jedzenia od osób prywatnych, restauracji, hurtowni.
Przynieść produkty może też każdy mieszkaniec. - Korzystać z nich także może każdy, jednak chcielibyśmy by były to głównie osoby głodne - zaznacza Michał Jędrzejewski.
Współpracę z wolontariuszami zapowiedziała już jedna z grudziądzkich restauracji oraz korporacja taksówkarska, która zobowiązała się do transportu żywności.
Inicjatywę utworzenia spiżarni poparło Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Nieruchomościami, które przekazało kontener na targowisku w Tarpnie. To MPGN administruje tym obiektem.
Oficjalne otwarcie jadłodzielni zaplanowano na dziś (piątek) o g. 10. Będzie ona czynna codziennie w godz. 9-17.
Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?