Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na lodowe desery - rozstrzygnięcie poprzedniego i nowy konkurs!

Redakcja
Sposobów na serwowanie lodów jest bardzo wiele - w zasadzie tyle - ilu lubiących je jeść ludzi. Przedstawiamy najciekawsze naszym zdaniem Wasze przepisy na lodowe desery i ogłaszamy nowy konkurs, w którym do wygrania są także upominki od marki Algida.

Na sam początek wyróżnienie. Chociaż przepis paszamarka został nazwany Deserem lodowym po poznańsku, to jednak sorbet to nie lody, a w zadaniu konkursowym wyraźnie zaznaczyliśmy, że oczekujemy na Wasze przepisy na desery lodowe. Jednak deser ten zachwycił nas swoim smakiem i dlatego zdecydowaliśmy o przyznaniu wyróżnienia: zestawu łyżka do lodów + książka „Lodowe desery” + Przyjemnik – notes z dietą na cztery pory roku.

A przepis na Deser lodowy po poznańsku polecamy z czystym sumieniem!

Składniki na galaretkę ;
- całe pomarańcze (i ewentualnie sok pomarańczowy)
- brzoskwinie
- żelatyna (lub Żelfiz Dr O.)

Pomarańcze przekrawamy na pół. Na wyciskarce wyciskamy sok. Resztę miąższu usuwamy łyżeczką.

W garnku, według proporcji podanych na opakowaniu rozrabiamy żelatynę z wodą, cały czas podgrzewając. Gdy żelatyna się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia, czekamy, aż nieco się ostudzi, i dodajemy sok z pomarańczy - oczywiście, im więcej soku, tym smak galaretki będzie intensywniejszy, warto więc trochę ich poświęcić, tym bardziej, że takiej galaretki w sklepie nie dostaniemy! Ewentualnie można dodać sok pomarańczowy ze sklepu, ale to już nie to samo...

Jeśli nie mamy żelatyny, możemy dodać żelfix - polecam tę opcję szczególnie "cukrolubom".

Brzoskwinie przekrawamy na pół, pestkujemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do wydrążonych pomarańczy, zalewamy galaretką (mniej więcej do 2/3 wysokości), wsadzamy do lodówki i czekamy, aż całość się stężeje. Jeśli chcemy, aby podstawa deseru była bardziej stabilna, możemy całość włożyć w miseczki waflowe.

A teraz czas na sorbet. Możemy go zrobić bardzo szybko:
Sok z pomarańczy (najlepiej ten naturalny!) wlewamy do mniejszego, zamykanego woreczka. Do większego także zamykanego wkładamy lód, sól i wlewamy wodę. Mniejszy woreczek umieszczamy w większym, zamykamy, potrząsamy energicznie kilka minut i... sorbet gotowy !

A teraz dłuższy sposób :
Składniki :
- 3 szklanki soku z pomarańczy
- 5 szklanek cukru
- 3/4 szklanki syropu kukurydzianego (jest drogi i trudno dostępny, w razie braku dosypujemy więcej cukru)
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy.

W rondelku wymieszaj cukier z wodą i podgrzej na średnim ogniu, aż do zagotowania. Zmniejsz ogień na mały, ewentualnie dodaj syropu, gotuj na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu. Cukier ma się całkowicie rozpuścić. Zdejmij z ognia, dodaj startą skórkę z pomarańczy i poczekaj, aż ostygnie. Po ostygnięciu wlej sok i wsadź do zamrażarki na od 2 do 6 godzin. Sorbet trzeba następnie dobrze utrzeć - ręcznie lub maszynką, aby nie miał grudek.

W ten sam sposób możemy zrobić sorbet brzoskwiniowy - pamiętajcie, aby użyć do tego tylko i wyłącznie sok brzoskwiniowy własnej roboty - taki jest najsmaczniejszy, mniam!

Oczywiście sorbetu możemy zrobić więcej, ważne tylko, aby zachować właściwe proporcje.

Wyciągamy przygotowane stęgniete galaretki, nakładamy sorbet - i teraz według uznania, dodajecie, co lubicie - wiórki kokosowe, cynamon, czekoladę (także taką na gorąco). Jeśli lubimy sorbet, można wyciąć nożem galaretkę w środku, aby więcej się go zmieściło. Na koniec przykrywamy górę drugą połówką wydrążonej pomarańczy, tak, aby przecięcie nie było widoczne.

Za pierwszym razem zaskoczenie gości murowane - myślą, że podajesz im pomarańcze, a tu taka niespodzianka ! W środku wspaniale smakująca galaretka z cząstkami brzoskwini, z sorbetm pomarańczowym i na przykład brzoskwiniowym, a wszystko polane gorącą czekoladą !

Oczywiście zapomniałem o obowiązkowej bitej śmietanie na sorbet!

Za przepis na lody dla cukrzyków, podobne wyróżnienie otrzymuje także viderika28 – zestaw książka + przyjemnik

Jako że dla niejednego człowieka nieosiągalne jest jedzenie lodów z powodu cukrzycy, mam fajny przepis do wykonania samemu w domku.

Do pucharka wrzucamy te owoce, które maja mały indeks IG - mało dojrzały banan, brzoskwinie, można dodać trochę orzechów i migdałów, bo mają mały indeks IG, czereśnie, starta gorzka czekolada, jagody, wiśnie, świeże owoce (maliny, poziomki, jeżyny, jagody, borówki, porzeczki). Zamiast bitej śmietany jogurt naturalny.
A ponieważ, niestety, nie można jeść lodów - dlatego w mikserze można wlać jogurt naturalny do tego np. brzoskwinie, potem zmiksować i zamrozić. I mamy lody... brzoskwiniowe albo truskawkowe.

Niestety, jest bardzo mało owoców z niskim IG: ananas z puszki – 65, arbuz – 65

Smacznego. I jeszcze jedno: nie można mieszać wielu owoców w jednym pucharku - spowoduje to podwyższenie poziomu cukru - lepiej wybrać niewięcej niż dwa. Podałam owoce, które można stosować bez obaw.

Także wyróżnienie dla Miłej za „Spreparowane Szczęki Teściowej” – przesympatyczny, prosty w wykonaniu pomysł na fajny deser, jednak znowu nie lodowy. Miła otrzymuje przyjemnik i książkę.

Chcesz mieć udany przepis na lody, odwiedź Antarktydę, gdy pingwiny odbywają gody. Tam atmosfera jest tak gorąca, że nie potrzebują do życia słońca. Mój przepis to Spreparowane Szczęki Teściowej. Do ich wykonania potrzebujemy:
- 1/2 szklanki wody
- żelki w kształcie szczęk polecam te o nazwie Trolli
- 1 szklanka soku porzeczkowego lub wiśniowego (albo innego w zależności od preferencji smakowych)
- foremki plastikowe (takie o różnych kształtach możemy kupić na znanym portalu aukcyjnym za przysłowiową złotówkę) lub zastosuj najzwyklejszą szklankę.

Wrzuć do foremki szczękę Teściowej, następnie nalej do niej wody i soku, włóż na 25 minut do zamrażalnika i Twój głodzik lodowy w mig znika.

Anna_ za przepis na Lody śmietankowo-cynamonowe z polewą malinową otrzymuje zestaw przyjemnik + łyżka do lodów + książka

Uwielbiam lody śmietankowe, ostatnio jednak namiętnie posypuję je cynamonem. Nie mogę przejść obojętnie obok świeżych malin, które właśnie pojawiły się w sklepach.

Mój przepis na lody:
- Big Milk śmietankowy
- cynamon
- maliny
- cukier puder.

Polewa malinowa:

Świeże maliny dusimy kulką do ciasta lub widelcem, uzyskany sos przecieramy przez sitko o drobnych oczkach tak by pozbyć się pestek. Do uzyskanego przecieru dodajemy cukier według uznania.

Z Big Milka delikatnie usuwamy patyczek, loda kładziemy na talerzyku. Wierzch posypujemy delikatnie cynamonem (przy pomocy małego sitka zrobimy to równomiernie). Dekorujemy polewą malinową oraz świeżymi owocami.

kosiagosia za Deser lodowy - z nutką mocniejszego aromatu otrzymuje zestaw przyjemnik +  łyżka do lodów + książka

Składniki:
- lody Algida (smak śmietankowy),
- świeże truskawki,
- czarna porzeczka w zalewie spirytusowej,
- suche rurki,
- czekoladowe serduszka,
- świeże listki mięty,
- bita śmietana do dekoracji.

Wykonanie:
Truskawki kroimy na ćwiartki, wkładamy do pucharka. Na świeżych owocach umieszczamy porzeczki wraz z odrobiną zalewy. Łyżką do lodów robimy kule i wkładamy na owoce. Lody można polać alkoholem z porzeczek. Przystrajamy. Kładziemy rurki, czekoladowe serduszka, listki mięty. Można przystroić jeszcze śmietaną, ale nie jest to konieczne.

Katlada za kilka sposobów podania lodów otrzymuje zestaw przyjemnik + książka

Lody zaczną karmić wzrok, a nie tylko ciało. Goście będą pod wrażeniem, a desery staną się głównym powodem ich wizyt u mnie. Tymczasem ja będę czarować "coś" z niczego, czyli np. litrowego pudełka lodów Algidy. Bo nie o ilość chodzi, a oprawę estetyczną! W moim menu:

* lody z polewą czekoladową, która wydobywa z deseru pełnię smaku, dodaje energii i humoru, wyzwala endorfiny - hormon szczęścia

* lody z tęczową posypką, które aż kuszą do spróbowania

* lody z biszkoptowymi rurkami, które wbite sprawdzają się nie tylko jako element dekoracyjny, ale i przekąska na chrupko podczas pałaszowania

* lody z bitą śmietaną, czyli rozkosz podniebienia gwarantowana

* lody z owocami to składnik niezbędny; wyobraź sobie tylko jako dodatek: brzoskwinie w syropie, truskawki w czekoladzie czy banany w miodzie

* lody w waflu, bo nic nie trzeba myć

Zezem za rewelacyjny pikantny sos borówkowy doskonale komponujący się z lodami i owocami (chociaż wersja bez bitej śmietany bardziej przypadła nam do gustu) otrzymuje zestaw ręcznik + łyżka do lodów + przyjemnik + książka

Lody z borówkami

Potrzebować będziemy lody waniliowe, bitą śmietanę, borówki i maliny.

Lody nakładamy do pucharków, posypujemy borówkami i malinami (wymytymi!), nakładamy bita śmietanę i całość polewamy pikantnym sosem borówkowym. Całość warto udekorować wąskim trójkątem z wafelka i listkami świeżej mięty.

I oczywiście sposób na pikantny sos borówkowy: Szklanka borówek, łyżka stołowa cukru, łyżeczka mąki kukurydzianej, pół łyżeczki mielonego cynamonu, dwie szczypty czarnego mielonego pieprzu, 3/4 szklanki wody. Wszystkie składniki mieszając, podgrzewamy w małym garnku z połową borówek. Po zagotowaniu trzymamy jeszcze na ogniu przez minutę. Po zdjęciu z ognia dodajemy resztę borówek, mieszamy i chłodzimy.

Wszystkim nagrodzonym gratulujemy! O sposobie odbioru nagród dowiecie się z wysłanych do Was e-maili.

Tyle nagród rozdaliśmy w pierwszej edycji konkursu. Drugi konkurs o upominki od marki Algida przeznaczony jest dla tych, którzy niezbyt pewnie czują się w kuchni i wolą bardziej wrażenia estetyczne od zabawy w mistrzów cukierniczych.

Tym razem jest to konkurs dla tych, ktorzy lubia fotografować! Nazwaliśmy go Lodowe marzenie. Zadanie jest bardzo proste - sfotografujcie lody, deser lodowy, ukochaną osobę jedzącą lody, ulubionego psa, który właśnie ściagnął ze stołu całe opakowanie lodów, etc - tak, aby Waszej pracy można było nadać tytul "Lodowe marzenie".

Zdjęcie o maksymalnym rozmiarze 1 MB przyślijcie na adres: [email protected]. Jedna osoba może nadesłać maksymalnie trzy prace. W tytule maila napiszcie "Lodowe marzenie", a w treści podajcie swój login na MM Moje Miasto Poznań* (Nie masz jeszcze stałego loginu? Dołącz do nas!) Zdjęcia zostaną opublikowane w jednej galerii, a wszyscy Użytkownicy MM Moje Miasto Poznań w głosowaniu wybiorą najciekawsze zdjęcia pod hasłem Lodowe marzenie.

Na nadsyłanie swoich zdjęć macie czas do godz. 23.59 w niedzielę, 29 sierpnia. Dzień później rozpocznie się głosowanie. Zdjęcia można zobaczyć tutaj.

Każdy z zarejestrowanych Użytkowników MM Moje Miasto Poznań będzie mógł przyznać punkty według podziału - 1 miejsce - 5 pkt., drugie - 3 pkt., trzecie - 1 pkt. Głosować będzie można tylko raz. Osoby, których zdjęcia otrzymają największą liczbę punktów otrzymają nagrody - upominki od marki Algida:

- ręcznik plażowy + łyżka do lodów + książka z przepisami + Przyjemnik - notes z dietą na cztery pory roku
- łyżka + książka + Przyjemnik
- książka + Przyjemnik

* Przesyłanie zdjęcia na konkurs jest równoznaczne z wyrażeniem zgodym na jego publikację w serwisie MM Moje Miasto Poznań, w związku z udziałem w konkursie "Lodowe marzenie". Jest jednoczesnie równoznaczne z oświadczeniem o posiadaniu praw autorskich do przesłanej fotografii oraz tego, że nadesłane zdjęcie nie narusza praw osob trzecich.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto