Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przygotuj potrawę z przepisu dawnej książki Kulerskiego

Łukasz Ernestowicz
Łukasz Ernestowicz
sxc.hu
To już ostatni dzwonek, aby przygotować potrawę na II Konkurs kulinarny. W tej edycji amatorzy kulinariów zmierzą się z daniami przygotowywanymi z ryb i jarzyn, których przepisy znały kiedyś nasze babki i prababki.

Książka Wiktora Kulerskiego „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" powstała w 1915 roku. Obecnie została wydana na nowo. Przepisy gospodyń z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza, zgromadzone przez autora prawie 100 lat temu, są prawdziwym kulinarnym skarbem. To właśnie na ich podstawie uczestnicy konkursu będą przygotowywać potrawy, które rywalizować będą o miano tej najsmaczniejszej. W tej edycji przygotowywane będą dania z ryb i jarzyn.Udział w konkursie mogą wziąć mieszkańcy powiatów grudziądzkiego, chełmińskiego, świeckiego, tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego oraz uczniowie szkół gastronomicznych (wraz ze swoimi nauczycielami) z województw pomorskiego i kujawsko-pomorskiego. Potrawy mogą przygotowywać drużyny składające się maksymalnie z 3 osób.- Organizatorzy udostępnią zainteresowanym receptury z książki „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" Wiktora Kulerskiego. Uczestnicy będą zobowiązani do przygotowania 20 porcji wybranej potrawy - informuje Magdalena Jaworska-Nizioł, rzeczniczka grudziądzkiego ratusza. - Ocenie podlegać będzie: smak, estetyka sposobu podania i aranżacja, prezentacja potrawy, wierność z tradycją i recepturą podaną w książce Wiktora Kulerskiego, pochodzenie produktów wyjściowych (preferowane będą surowce lokalne, wskazane jest dostarczenie próbek lub udokumentowanie pochodzenia podstawowych składników) oraz możliwość komercjalizacji dania.Zgłoszenia można nadsyłać do 21 listopada na adres: [email protected]. Formularz i regulamin dostępny jest na stronie festiwalsmaku.pl.Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 29 listopada w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich.Organizatorzy: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przygotuj potrawę z przepisu dawnej książki Kulerskiego - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto