Konkurs na wielkanocne mazurki w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. A wielu z nas nie potrafi ich sobie wyobrazić bez mazurka, który jest tradycyjnym słodkim dodatkiem do wielkanocnych potraw.
Tradycja samodzielnego wypieku mazurków jednak zanika. Znacznie łatwiej jest kupić gotowe ciasto. Ale z takim podejściem nie godzą się w grudziądzkim "Gastronomiku". Po raz trzeci w tej szkole zorganizowano konkurs dla uczniów na tradycyjny wielkanocny wypiek.
Do oceny jury wystawiono sześć pięknie ozdobionych tradycyjnych ciast wielkanocnych "Mazurków". Jurorami byli uczniowie, nauczyciele i goście szkoły, którzy głosowali na konkursowe propozycje.
Wyniki konkursu na mazurek w "Gastronomiku" w Grudziądzu:
- Najwięcej punktów zebrał mazurek Weroniki Kaczmarek
- Drugie miejsce zajęło ciasto Alicji Bucy
- A trzecie Karola Grzelaka
- Mazurek nie jest ciężki do wykonania, jest w miarę prosty. Moje ciasto na pewno ma kolor zielony od pistacji i jest na nim narysowany koszyczek - opowiada Weronika Kaczmarek.
Wszystkie wypieki przygotowane przez uczniów grudziądzkiego Gastronomika znajdziecie w galerii zdjęć:
Dzieje się w Grudziądzu:
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?