Sezon grzybobrania w pełni. Sprawdź, by się nie zatruć [zdjęcia]
Gąska zielonaGrzyb jadalny • Owocnik: żywożółtozielonkawego koloru, z oliwkowymi lub z ochrowymi, włókniście wyrośniętymi łuseczkami, często popękana na brązoworude łuseczki, wilgotna, słabo lepka. 5-12cm średnicy. Młody półkulisty, potem rozpostarty, czasami z tępym garbikiem, brzeg początkowo podwinięty z wiekiem pofalowany. ■ Blaszki: niejednakowej długości, siarkowożółte, wąsko przyrośnięte lub wykrojone ząbkiem, ciasno ustawione. ■ Trzon: barwy od kapelusza, jasnożółty, do 2 cm średnicy, walcowaty, powierzchnia gładka lub z pojedynczymi kosmykami, pełny. ■ Miąższ: białawy do bladożółtego, niezmienny, zwarty, smak łagodny, zapach słabo mączny. Wysyp zarodników- biały. ■ Występowanie: pospolity. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach od września do późnej jesieni. Zwykle w lasach iglastych na piasku. Zastosowanie: jadalna. Możliwość popełnienia pomyłki ze śmiertelne trującym muchomorem sromotnikowym (Amanita phalloides). Posiada również zielonkawy kapelusz, za to białe blaszki, pochwę u podstawy trzonu. Gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum) ma także żółte blaszki, jest mniejsza, kapelusz jest aksamitny, nielepki w dotyku. Gąska oddzielona (Tricholoma sejunctum) ma białe blaszki, kapelusz jest zielonkawy, ale z czarnymi włókienkami.