Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak wyglądają najpopularniejsze robaki jadalne na świecie. Zobaczcie zdjęcia!

OPRAC.:
Dariusz Nawrocki
Dariusz Nawrocki
Unia Europejska wyraziła zgodę na to, by w obrocie pojawiły się produkty, których bazę stanową sproszkowane świerszcze domowe. Można również wykorzystywać larwy chrząszcza mącznika młynarka oraz szarańcza wędrowne. 

"Komisja Europejska przypomina jednak, że w formie mrożonej lub suszonej muszą zostać usunięte nogi i skrzydełka, co zmniejszy ryzyko zaparć" - podaje Gazeta Pomorska.

Według unijnych urzędników proszek ze świerszcza domowego można wykorzystać na przykład w produkcji chleba, bułek, pizzy, w zupach czy herbatnikach.

Akademiasmaku.pl podkreśla, że według naukowców robaki jadalne będą przyszłością ludzkości. Mają za tym przemawia względy ekonomiczne, ekologiczne oraz bogata wartość odżywcza owadów.

Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku. Zdjęcia >>>>>
Unia Europejska wyraziła zgodę na to, by w obrocie pojawiły się produkty, których bazę stanową sproszkowane świerszcze domowe. Można również wykorzystywać larwy chrząszcza mącznika młynarka oraz szarańcza wędrowne. "Komisja Europejska przypomina jednak, że w formie mrożonej lub suszonej muszą zostać usunięte nogi i skrzydełka, co zmniejszy ryzyko zaparć" - podaje Gazeta Pomorska. Według unijnych urzędników proszek ze świerszcza domowego można wykorzystać na przykład w produkcji chleba, bułek, pizzy, w zupach czy herbatnikach. Akademiasmaku.pl podkreśla, że według naukowców robaki jadalne będą przyszłością ludzkości. Mają za tym przemawia względy ekonomiczne, ekologiczne oraz bogata wartość odżywcza owadów. Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku. Zdjęcia >>>>>Pixabay/ zdjęcie ilustracyjne
Oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie! Po ostatnich decyzjach Komisji Europejskiej, która zgodziła się na wprowadzenie na unijny rynek produktów z larwy chrząszcza mącznika młynarka oraz ze świerszczy, głośno zrobiło się o robakach jadalnych. Okazuje się jednak, że to co w Europie i w Polsce budzi często grymas obrzydzenia, w innych częściach świata stanowi często podstawę albo przynajmniej urozmaicenie codziennego menu. Poznajcie listę najpopularniejszych na świecie robaków jadalnych.

Te robaki można jeść w Unii Europejskiej

Unia Europejska wyraziła zgodę na to, by w obrocie pojawiły się produkty, których bazę stanową sproszkowane świerszcze domowe. Można również wykorzystywać larwy chrząszcza mącznika młynarka oraz szarańcza wędrowne.

"Komisja Europejska przypomina jednak, że w formie mrożonej lub suszonej muszą zostać usunięte nogi i skrzydełka, co zmniejszy ryzyko zaparć" - podaje Gazeta Pomorska.

Według unijnych urzędników proszek ze świerszcza domowego można wykorzystać na przykład w produkcji chleba, bułek, pizzy, w zupach czy herbatnikach.

- To bardzo zła decyzja dla całego unijnego rolnictwa. Do produkcji robaków nie są potrzebni rolnicy. Koncerny na tym zarobią - ostrzega w Gazecie Pomorskiej Jan Krzysztof Ardanowski, przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, poseł, były minister rolnictwa.

Innego zdania jest Piotr Doligalski, wiceprezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, prowadzący gospodarstwo w Kowrozie (powiat toruński).

- Nie sądzę, żeby taka produkcja zagroziła naszym producentom zbóż, bo - przynajmniej na razie - będzie ona niszowa - przekonuje w Gazecie Pomorskiej Piotr Doligalski.

Tymczasem akademiasmaku.pl podkreśla, że według naukowców robaki jadalne będą przyszłością ludzkości. Mają za tym przemawia względy ekonomiczne, ekologiczne oraz bogata wartość odżywcza owadów.

"Robaki do jedzenia mają stanowić więc alternatywne źródło pożywienia dla człowieka, które będzie pełnowartościowe, łatwe do pozyskania i tanie. Warto dodać, że do dziś istnieją na świecie regiony, w których zjada się owady od czasów prehistorycznych (Afryka, Azja). Dotyczy to jednak krajów rozwijających się. Z drugiej strony, entomofagia wśród ludzi z krajów wysoko rozwiniętych pełni na ten moment rodzaj ciekawego i nowego doświadczenia. Nie bez powodu owady do jedzenia stanowią tzw. novel food (czyli „nową żywność”) - czytamy na akademiasmaku.pl.

Świerszcze jadalne podobno przypominają w smaku kurczaka, koniki polne - krewetki, a mączniki młynarki - orzechy.

W sklepach internetowych już dziś możemy kupić:

  • świerszcze o smaku musztardy z miodem,
  • czipsy z owadów z solą, czosnkiem i chilli,
  • koniki polne,
  • mrówki,
  • chrząszcze,
  • turkucie podjadki
  • wije

"Jadalne robaki znaleźć można w wielu formach, również w czekoladzie lub w postaci batonów energetycznych. Występują także w zalewie czy w formie proteinowego makaronu z mielonych, suszonych larw mącznika" - podkreśla akadamiasmaku.pl.

A oto lista najpopularniejszych robaków jadalnych na świecie według Akademii Smaku:

Okazuje się, że to co w Polsce budzi często grymas obrzydzenia, w innych częściach świata stanowi często podstawę albo przynajmniej urozmaicenie codziennego menu

W Azji uwielbiają pożywać koniki polne i jedwabniki, w krajach tropikalnych - mrówki, pszczoły i muchy. Coraz chętniej po te przysmaki sięgają mieszkańcy Europy. Mąka z robaków coraz częściej można znaleźć europejskich kuchniach. Europejczycy na zagranicznych wycieczkach w ramach eksperymentów próbują nowych smaków, a potem chwalą się tym w mediach społecznościowych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto