Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B. Por to źródło minerałów: m.in. wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor. Por zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu, a także tworzą tkankę łączną.
Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. Z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.
Por to jedno z bardziej niedocenianych warzyw w naszym kraju. Choć zna je każdy jako konieczny składnik do rosołu to nie każdy zna inne zastosowanie dla tego pysznego i zdrowego warzywa. Na szczęście coraz częściej por wkracza do kuchni już nie tylko jako konieczny dodatek do zupy. A zastosowań może mieć bardzo dużo.
Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym.
Takie są skutki jedzenia pora. Oto dlaczego jest tak ważny w naszej diecie - lista
Por jest warzywem niemal uniwersalnym. Można jeść je na surowo, ale również zapiekać, gotować, także na parze, smażyć i marynować. W poniższej galerii sprawdźcie zalety włączenia pora do diety:
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?