Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia pora. Oto dlaczego jest tak ważny w naszej diecie

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu. Zobaczcie, kiedy por powinien się znaleźć w naszej diecie. 

Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>>
Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu. Zobaczcie, kiedy por powinien się znaleźć w naszej diecie. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Por ma wiele właściwości odżywczych. Początkowo uznawany za przysmak biedoty, z czasem wkroczył na salony. Wszyscy kojarzymy go ze składnika włoszczyzny dodawanej do rosołu. Zobaczcie, kiedy por powinien się znaleźć w naszej diecie.

Oprócz podstawowych składników znajdziemy w tym warzywie, również witaminy tj. A, C oraz witaminy z grupy B. Por to źródło minerałów: m.in. wapń, żelazo, potas, cynk czy fosfor. Por zawiera dużą ilość polifenoli i związków siarki, które wspierają przeciwutlenianie i detoksykację organizmu, a także tworzą tkankę łączną.

Większość z nas wykorzystuje tylko jego część białą, ale to błąd. Z zielonej części także można przygotować smaczne potrawy lub wywar.

Por to jedno z bardziej niedocenianych warzyw w naszym kraju. Choć zna je każdy jako konieczny składnik do rosołu to nie każdy zna inne zastosowanie dla tego pysznego i zdrowego warzywa. Na szczęście coraz częściej por wkracza do kuchni już nie tylko jako konieczny dodatek do zupy. A zastosowań może mieć bardzo dużo.

Kupione warzywo, najlepiej jeszcze nie umyte i w całości, przechowywać w lodówce, gdzie przetrwać może nawet do 2 tygodni w stanie niezmienionym.

Takie są skutki jedzenia pora. Oto dlaczego jest tak ważny w naszej diecie - lista

Por jest warzywem niemal uniwersalnym. Można jeść je na surowo, ale również zapiekać, gotować, także na parze, smażyć i marynować. W poniższej galerii sprawdźcie zalety włączenia pora do diety:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto