Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Takie są zalety spożywania żurawiny. Warto włączyć ją do diety

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. Zobaczcie, dlaczego warto jeść żurawię i kiedy powinniśmy ją spożywać. 

Więcej na ten temat na kolejnych zdjęciach >>>
Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. Zobaczcie, dlaczego warto jeść żurawię i kiedy powinniśmy ją spożywać. Więcej na ten temat na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Dojrzewanie owoców żurawiny przypada na miesiące letnie od czerwca do września, a zbiory mogą być realizowane przez całą zimę. Świeże owoce żurawiny są dostępne od października do stycznia. Zobaczcie, dlaczego warto jeść żurawię i kiedy powinniśmy ją spożywać.

Żurawina większości z nas kojarzy się z grillowanym oscypkiem lub pomocą przy problemach z układem moczowym. A jak się okazuje zarówno lecznicze jak i kulinarne zastosowanie żurawiny jest o wiele szersze.

Właściwości lecznicze żurawiny wynikają z zawartych w dojrzałych owocach związków chemicznych, do których należą kwasy organiczne, związki fenolowe i inne. Ciemnoczerwona barwa owoców żurawiny wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów i polifenoli roślinnych – flawonoidów oraz rutozydu.

Stosowanie nawet dużych dawek żurawiny przez osoby dorosłe jest całkowicie bezpieczne. Ograniczenie dotyczy małych dzieci, ze względu na możliwość wystąpienia dolegliwości żołądkowych.

Żurawinę lub jej przetwory można wykorzystywać bardzo szeroko, w tym jako dodatek do sałatek, musli, owsianek, koktajli i smoothie. Żurawina doskonale sprawdza się też w połączeniu z mięsem, zwłaszcza dziczyzną czy wieprzowiną.

Żurawina to względnie bezpieczny owoc i jej spożycie, szczególnie przez osoby zdrowe, nie wiąże się ze skutkami ubocznymi.

Takie są zalety spożywania żurawiny. Warto włączyć ją do diety

W galerii poniżej sprawdźcie jak na organizm działa żurawina. Możecie być zaskoczeni:

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto