Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli...
fot. YakobchukOlena/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Osteoporoza

Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zobacz również

Osobowość Roku 2023 w powiecie pińczowskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Osobowość Roku 2023 w powiecie pińczowskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Kujawsko-Pomorskie. Oto najdziwniejsze i najbardziej oryginalne nazwiska w regionie

Kujawsko-Pomorskie. Oto najdziwniejsze i najbardziej oryginalne nazwiska w regionie

Polecamy

Najpiękniejsze sukienki na wesele. Top 5 modnych fasonów

Najpiękniejsze sukienki na wesele. Top 5 modnych fasonów

Przechorowałeś COVID i nadal cierpisz? Oto, co może być tego przyczyną

Przechorowałeś COVID i nadal cierpisz? Oto, co może być tego przyczyną

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek