TOP marchewkowe przepisy. Co zrobić z marchwi?
Ciasto marchewkowe
SKŁADNIKI:
Ciasto: 2 jajka, 200 g drobnego cukru lub cukru pudru, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 75 g tartego jabłka, 200 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, po 1 łyżeczce sody i cynamonu, szczypta soli
Krem: 125 g serka twarogowego (może być Philadelfia, mascarpone, twaróg lub serek homogenizowany), opcjonalnie 50 g masła miękkiego, cukier puder (100g lub mniej) albo miód
WYKONANIE:
Ciasto: ubijamy jajka, dodajemy cukier, ubijamy, dolewamy olej. Dodajemy marchewkę, jabłko, orzechy, mieszamy. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodajemy do miski z mokrymi składnikami. Delikatnie mieszamy. Wkładamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach, około 60 minut, do suchego patyczka.
Robimy krem do przełożenia i posmarowania wierzchu ciasta – serek łączymy z miodem lub cukrem. Dodajemy ewentualnie masło. Wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Nakładamy do dobrze wystudzone ciasto, dekorujemy orzechami.