Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Jacek Kurski został ponownie członkiem Prawa i Sprawiedliwości. Sam to przyznał

Jacek Kurski został ponownie członkiem Prawa i Sprawiedliwości. Sam to przyznał

Skrót meczu Pogoń - Puszcza. Przeprosiny za finał Pucharu Polski

Skrót meczu Pogoń - Puszcza. Przeprosiny za finał Pucharu Polski

Polecamy

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Klasyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. To danie nie ma sobie równych!

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

OPEC Grudziądz testuje sieć. Sygnałem alarmowym jest zielona woda w kranie

OPEC Grudziądz testuje sieć. Sygnałem alarmowym jest zielona woda w kranie