jak Wigilia, to żywy karp - tak jest w wielu polskich domach. Praktyka kupowania żywych karpi wciąż się utrzymuje., choć - po wielu akcjach w obronie humanitarnego zabijania i trzymania ryb - coraz rzadziej polskie rodziny nabywają przed Świętami Bożego Narodzenia rybę żywą. Jednak - na wigilijnym stole - chcą ja mieć, ponieważ taka jest tradycja.
Większość osób decyduje się zatem, aby kupić karpia świeżego - ale nie żywego - ze sklepów, w których - zwłaszcza w okresie przedświątecznym - można bez problemu kupić.
My sprawdziliśmy ceny karpia w punktach spożywczo - przemysłowych, gdzie jest on obecnie dostępny.
Zobaczcie zdjęcia cen karpia w których punktach w Chełmnie
A gdy już kupicie karpia, trzeba go jeszcze przygotować. Mamy przepis Magdy Gessler.
Karp wigilijny Magdy Gessler
Magda Gessler uważa, że Polacy nie potrafią przyrządzać wigilijnego karpia. Sprawdźcie, jaki jest sprawdzony przepis na karpia wigilijnego Magdy Gessler.
- karp
- klarowane masło - 1 kg
- jajko - 4
- mąka - 2 szklanki
- bułka tarta - 2 szklanki
- sól
Karpia pokroić w dzwonka, nasolić i odstawić co najmniej na pół godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Jajka rozbełtać. Masło klarowane rozgrzać w głębokiej patelni. Dzwonka karpia panierować bardzo dokładnie najpierw w mące, potem w jajku, na końcu w bułce tartej. Wkładać porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem i smażyć na złoto, raz odwracając w trakcie smażenia.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?