Sezon grzybobrania w pełni. Sprawdź, by się nie zatruć [zdjęcia]
Borowik żółtoporowyGrzyb trujący! • Kapelusz: średnica do 20 cm; stopniowo otwiera młodzieńczą półkule i staje się poduchowato płaski; brzeg pozostaje podwinięty; skóra gładka, niekiedy lekko pomarszczona, matowa, sucha, zamszowa, aksamitna ■ Rurki: początkowo u młodych okazów cytrynowożółte, u starszych oliwkowe; pory cytrynowe, później oliwkowe, pod dotknięciu błękitnieją, potem zielenieją, sinieją. ■ Trzon: 3-15 cm wysokości, 1-5 cm grubości, u szczytu jasnożółty, cytrynowożółty , z siateczką; w części środkowej karminowy, z bardzo wyraźną czerwoną siateczką; w dolnej części brązowo czerwony lub brudnoczerwony. Oczka siatki ku dołowi są większe i bardziej wydłużone. Kształt maczugowaty, baryłkowaty, rzadziej cylindryczny; mocny; pełny. ■ Miąższ: bladokremowy do bladożółtego, u podstawy trzony różowawy, błękitnieje po przekrojeniu; twardy, jędrny, mięsisty. ■ Występowanie: najczęściej w terenach górskich. W Polsce pojawia się od czerwca do października. Uwagi: możliwość popełnienia pomyłki – podobny jest borowik korzeniasty, któremu brak czerwonego zabarwienia trzonu.