Sezon grzybobrania w pełni. Sprawdź, by się nie zatruć [zdjęcia]
Borowik szlachetny Grzyb jadalny • Kapelusz: średnica 6-25 cm, u młodych owocników białawy, potem piaskowy, od jasnobrązowego do ciemnobrązowego, czasem z odcieniem karminowym, najpierw półkulisty, później wypukły, poduchowaty. Skórka kapelusza sucha, gładka, matowa,nie oddziela się od miąższu (wyjątkowo u starych okazów). Powierzchnia gładka lub pomarszczona. Przy wilgotnej pogodzie i u starych egzemplarzy jest lepka. ■ Rurki: długość 8-30 mm, u młodych owocników białe, kremowe, u starszych żółtawooliwkowe, żółtozielone, oliwkowozielone, wolne lub zatokowato wcięte, pory drobne, okrągławe, po uszkodzeniu nie przebarwiają się. Trzon: wysokość 5-20 cm, grubość 1,5-10 cm, białawy, szarobiaławy, piaskowy z delikatną siateczką, białawą lub jasnobrązową, u podstawy biały, filcowaty, u młodych egzemplarzy trzon zazwyczaj jest pękaty, następnie maczugowaty, baryłkowaty, potem maczugowaty, pełny. ■ Miąższ: biały, niezmienny, jędrny, twardy, mięsisty, u starych okazów gąbczasty. Smak łagodny, przyjemny (orzechowy). Zapach suszu charakterystyczny, przyjemny. ■ Występowanie: od czerwca do listopada zarówno w lasach iglastych, liściastych jak i mieszanych. Najłatwiej można go spotkać w górskich drzewostanach świerkowych, aż po górną granicę lasu. Wyrasta pojedynczo lub w niewielkich grupach w miejscach świetlistych i na skrajach lasów. Żyje w symbiozie ze świerkami, sosnami i bukami. Uwagi: Jeden z najbardziej poszukiwanych grzybów, dawniej pospolity, teraz coraz rzadszy.