MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Do obiadu robię szybką sałatkę z mozzarellą. Banalnie prosty przepis pełny witamin. Zapamiętasz ten smak na dłużej

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Prosta sałatka z mozzarellą może być przygotowana z łatwo dostępnych składników. Wystarczy sięgnąć po te, które lubi się najbardziej. Jeżeli uważasz, że mozzarella jest zbyt mdła to sałatkę dopraw świeżym lub suszonym tymiankiem. W ten sposób nabierze dodatkowego smaku i aromatu. Poznaj przepis na sałatkę z mozzarellą dla całej rodziny.

W skrócie

Szybkie sałatki z mozzarellą można przygotować na wiele sposobów. Często do niej dodaje się pokrojonego w kostkę świeżego ogórka lub ugotowane na twardo jajko. Ich przygotowanie może ograniczyć jedynie wasza wyobraźnia. Szczególnie polecam eksperymentowanie z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą w mini kulkach. Dzięki tym produktom sałatka nabierze eleganckiego wyglądu i będzie można podać je na przystawkę na odświętnym przyjęciu.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki z mozzarellą

Sałatka z mozzarellą w szklanej misce
Smacznego Anna Daniluk

Sałatka z mozzarellą – prosty przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli z zalewy (220 g),
  • 100 g mieszanki sałat,
  • 50 g roszponki,
  • 20 g liści szpinaku,
  • 1 pomidor,
  • 20 g suszonych pomidorów w paskach,
  • 20 g pestek słonecznika,
  • 1 łyżka szczypiorku.

Sos do sałatki z mozzarellą:

  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 10 g musztardy,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Jak zrobić sałatkę z mozzarellą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mozzarellę wyjęłam z zalewy i odcisnęłam na sitku.
  2. Odstawiłam na talerzu na 5 minut, a następnie pokroiłam w kostkę.
  3. Mieszankę sałat, roszponkę i liście szpinaku umyłam pod bieżącą wodą.
  4. Następnie osuszyłam na sitku i przełożyłam do dużej miski.
  5. Pomidora umyłam i pokroiłam w większą kostkę i dodałam do sałaty.
  6. Mozzarellę pokroiłam w kostkę i dodałam do sałaty z pomidorem.
  7. Na suchej patelni uprażyłam pestki słonecznika przez 5 minut na małej mocy palnika.
  8. Pestki słonecznika przesypałam do miseczki, aby szybciej wystygły.
  9. Do słoika wlałam składniki sosu do sałatki, zakręciłam i wymieszałam do momentu powstania gładkiej zawiesiny.
  10. Powstałym sosem polałam sałatkę z mozzarellą, posypałam uprażonymi pestkami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.
  11. Sałatka z mozzarellą najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Do obiadu robię szybką sałatkę z mozzarellą. Banalnie prosty przepis pełny witamin. Zapamiętasz ten smak na dłużej - Strona Kuchni

Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto