Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na placki z cukinii. Są wyśmienite, chrupiące i nie za tłuste. Oto trzy sprawdzone triki na idealne placki z cukinii

Redakcja
Wyśmienite chrupiące placuszki z cukinii. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite chrupiące placuszki z cukinii. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam przepis na placki z cukinii. By były idealnie pyszne i nie za tłuste za każdym razem zastosuj trzy proste triki kulinarne. To bardzo łatwe. Placuszki możesz podać na przekąskę, lunch, lekki obiad lub kolację. Są apetycznie chrupiące i wyraziste. Sprawdź i wypróbuj sprawdzony przepis na placki z cukinii.

W skrócie:

Szybkie i mało tłuste placki z cukinii – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na najlepsze placki z cukinii. To szybka i lekka przekąska, idealna na lato. By placuszki były pyszne i w sam raz chrupiące zastosuj trzy bardzo łatwe triki – odciśnij startą i posoloną cukinię z nadmiaru soku, dodaj jogurt naturalny, który ograniczy wchłanianie oleju w czasie smażenia oraz odsącz usmażone placuszki na ręczniku papierowym. Gwarantuję, że placuszki będą tak dobre, że znikną w mgnieniu oka. Całość doprawiam koperkiem, solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Placuszki będą pysznie smakować np. z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowo-koperkowym.

Przepis na placki z cukinii

Czas przygotowania: ok. 20 minut + czas na odstawienie posolonej cukinii i smażenie placków.
Liczba porcji na: ok. 12 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii na patelni?

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce na jarzynowych, dużych oczkach. Zetrzyj ją razem ze skórką.
  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Połącz cukinię z cebulą, posól, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  4. Odciśnij cukinię z cebulą, by pozbyć się nadmiaru soku.
  5. Dodaj jajko, jogurt, mąkę, posiekany koperek i przyprawy.
  6. Wymieszaj ciasto na placuszki.
  7. Rozgrzej olej na patelni, kładź po łyżce ciasta i smaż placuszki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.
  8. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Podawaj na ciepło np. z jogurtem naturalnym.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na placki z cukinii. Są wyśmienite, chrupiące i nie za tłuste. Oto trzy sprawdzone triki na idealne placki z cukinii - Strona Kuchni

Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto