Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierogi wigilijne na słodko, ze śliwką wędzoną i miodem. Poleca dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia

Karolina Rokitnicka
Karolina Rokitnicka
Dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko. Przepis na pierogi znajdziesz w galerii
Dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko. Przepis na pierogi znajdziesz w galerii KR
Monika Kucia to znana dziennikarka i kuratorka kulinarna. Na wigilię poleca przepis na niebanalne pierogi ze śliwką wędzoną moczoną w trójniaku, w połączeniu z miodem.

Spis treści

Jaki jest sekret ciasta na pierogi?

- W każdym domu inny. I to jest piękne, że w zasadzie każde danie, czy to pierogi, czy rosół mają rozmaite warianty. Ciasto pierogowe również ma różne wersje - z jajkiem i bez, z olejem i bez tłuszczu. Niczego nie śmiem podpowiadać doświadczonym gospodyniom – żartuje Monika Kucia. - Ja osobiście ciasto robię z mąki, ciepłej wody, ale nie gorącej. Żeby miec pewnośc co do elastyczności i właściwego zlepienia dodaję nieco oleju i soli, ale bez jajka.

Pierogi na słodko na wigilię - przepis

Dziennikarka i kuratorka kulinarna podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko.

Przepis na pierogi znajdziesz w galerii

Jakie składniki do zrobienia pierogów?

Ciasto robi się z dwóch składników - wody i mąki.

Na farsz potrzebujemy m.in. suskę sechlońską. Jest to odmiana suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi na terenie kilku gmin w Polsce. Posiada ona Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Śliwka ta charakteryzuje się elastycznym, mięsistym miąższem i pomarszczoną, lepką skórką w kolorze od ciemnogranatowego do czarnego.
Śliwka jest lekko słodka z posmakiem i aromatem wędzenia, który ciekawie komponuje się z miodem i orzechami, których też używa się do słodkich pierogów. Potrzebne będą też przyprawy korzenne i trójniak. Do przygotowania polewy potrzebujemy masła, jogurtu i miodu.

Czytaj w serwisie
Najpiękniejsze stroiki świąteczne Zobacz inspiracje z kwiaciarni z regionu, także z Golubia-Dobrzynia
TOP przepisy na świąteczne ciasta Ten sernik, makowiec, pierniczki, tarty cytrynowe zachwycą gości!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis na pierogi wigilijne na słodko, ze śliwką wędzoną i miodem. Poleca dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia - Gazeta Pomorska

Wróć na grudziadz.naszemiasto.pl Nasze Miasto