Grudziądzanie wciąż wspominają smak wyrobów z Zakładów Mięsnych w Grudziądzu
- Śląska,
- podwawelska,
- toruńska,
- a przede wszystkim szynka w puszkach "sercówkach"
- to produkty, na których wspomnienie wciąż ślinka leci grudziądzanom pamiętającym produkty z Zakładów Mięsnych. Zresztą nie tylko grudziądzanom, bo produkowane tutaj wędliny i konserwy były wielokrotnie nagradzane na ogólnopolskich konkursach. Były też eksportowane do Anglii, Francji, a nawet USA i Kanady.
Zakłady w Grudziądzu były jednymi z najstarszych zakładów mięsnych w Polsce
Był to jeden z najstarszych zakładów mięsnych w Polsce, otwarto go 13 grudnia 1885 roku.
Przez lata była to firma słynąca w całym kraju z jakości swoich wyrobów, a jednak nie przetrwała transformacji gospodarczej. Ostatecznie 120 lat po uruchomieniu firmy, 7 lutego 2005 r. Sąd Rejonowy w Toruniu zatwierdził upadłość Zakładów Mięsnych S.A. w Grudziądzu.
Z rejestru przedsiębiorców grudziądzkie przedsiębiorstwo wykreślone zostało 4 sierpnia 2007 roku.
Po Zakładach Mięsnych w Grudziądzu zostały tylko ruiny. I straszą od lat
Teren po dawnych Zakładach Mięsnych, przy ul. Narutowicza w Grudziądzu jest w rękach prywatnych. Ponad 10 lat temu wyburzono część budynków - te, które nie były obiektami zabytkowymi. Reszta zabudowań dawnej rzeźni została i popada w ruinę ulegając warunkom atmosferycznym.
Właściciel planował utworzyć tutaj centrum handlowe, później osiedle mieszkaniowe. Ale jak na razie plany nie zostały zrealizowane. Na terenie w centrum miasta po Zakładach Mięsnych został tylko księżycowy krajobraz, który oglądać możemy do dziś.
Tak wyglądała produkcja w Zakładach Mięsnych w Grudziądzu. J...
Polecamy także:
Gladiatorzy na Narodowym, relacja z gali XTB KSW Colloseum 2
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?