Najciekawsze przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie! [zdjęcia]
GRZYBY SUSZONE NIBY - ŚWIEŻE PO STAROPOLSKU! W dawnej Polsce nie było biesiady czy też świątecznego obiadu bez dania z grzybami. Zastosowanie tego przepisu sprawia, iż suszone grzyby smakują jak świeże! Składniki: 10 dag suszonych kapeluszy dobrych grzybów, 1 litr mleka, jedna cebula, łyżka mąki, pół szklanki tłustej śmietany, sok z połówki cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Do przygotowania tej potrawy należy przystąpić na dzień przed jej podaniem. Grzyby wypłukać pod bieżącą wodą, zalać zimnym mlekiem i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz, dodawszy trochę wody do mleka, gotować grzyby do miękkości na małym ogniu. Jeśli mleko w czasie gotowania się zwarzyło i powstał z niego twaróg -a najczęściej tak się dzieje - należy odcedzić grzyby i przepłukać je zimną wodą. Płyn ząś, w którym się gotowały, przelać przez bardzo drobne sitko, twaróg wyrzucić, natomiast wywar zachować. Po ugotowaniu pokroić grzyby w cienkie plasterki. Wymieszać łyżkę masła na patelni z odrobiną oliwy i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula zaczyna się rumienić, wsypać łyżkę mąki. Powoli dolewać do zasmażki wywar, który pozostał po gotowaniu grzybów, i pół szklanki śmietany. Wszystko dokładnie wymieszać, wrzucić grzyby i jeszcze przez 10 minut gotować na bardzo małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Tak przygotowane grzyby smakują jak świeże. Ten narodowy specjał podawano już w XVII wieku.