MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
GRZYBIEC
W Internecie natrafiłem na niezwykle ciekawą czeską...
fot. Wiesław Kamiński

Najciekawsze przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie! [zdjęcia]

GRZYBIEC W Internecie natrafiłem na niezwykle ciekawą czeską potrawę zwaną hubnikiem. Po polsku brzmiałoby to dziwnie: ..grzybnik". Po długim zastanowieniu wymyśliłem dla niej nazwę polską „grzybieć". Wprawdzie jeden z grzybów tak się nazywa, ale ileż to rzeczy określamy przy użyciu tych samych wyrazów... Na początek kilka słów o grzybcu, czyli czeskim hubniku. To danie, serwowane tradycyjnie w Wigilię, pochodzi z czasów, gdy ludzie nie wiedzieli jeszcze, co to jest choroba wieńcowa czy inne schorzenia cywilizacyjne. Potrawa pochodzi z okolic Trutnowa i Liberca, a jej podstawą są właśnie grzyby. W Czechach organizuje się nawet konkursy na najlepszy grzybieć (hubnik). Dzięki temu w miarę upływu lat pierwsza oryginalna receptura podlegała modyfikacjom, a z dania wigilijnego (postnego) powstawały odmiany mniej postne. Na początek podaję recepturę, która zwyciężyła w konkursie organizowanym w 1998 roku. Jest to karkonoski hubnik z miejscowości Sklenarzyce. Do przygotowania potrawy należy użyć naczynia (brytfanny, gęsiarki) o wymiarach mniej więcej 24x41 cm. A oto kolejność czynności i składniki. 6.1. Nabra ć grzybów suszonych dwa razy tyle, ile zmieści się w złożonych razem dłoniach. Grzyby należy potłuc (połamać, zgnieść, ale nie doprowadzić do powstania proszku!) na kawałki. Ugotować w małej ilości wody tak, aby grzyby „napiły się" tylko, ale nie przypaliły. 2. Pokroić na drobne kosteczki 4 rogaliki (niesłodkie) albo odpowiedni kawałek weki i zalać kostki 1/2 I mleka. Po rozmoczeniu dobrze rozmieszać. 3. Do masy dodać: -4 jajka, - 4 łyżki stołowe grysiku, - 1 łyżkę stołową pokruszonego majeranku, - 1 roztarty ząbek czosnku, - 1 łyżeczkę do herbaty potłuczonego kminku. Wszystko wymieszać tak, aby całość była prawie płynna. Dodać szczyptę soli - aby po spróbowaniu czuć, że przygotowana masa jest lekko niedosolona. 4. W brytfannie usmażyć pokrojoną w kosteczki słoninę (ok. 80 gramów), można też użyć oleju. Na roztopionym tłuszczu usmażyć dwie średniej wielkości cebule pokrajane w plasterki. Gdy cebula zacznie robić się złocista, wlać do naczynia przygotowaną masę i rozmieszać ją dobrze z cebulą i usmażoną słoniną. 5. Brytfannę, nie zakrytą od góry, włożyć do piekarnika na środkową półkę. Piec od 40 do 45 minut w temp. 200 stopni. 16. Grzybieć (hubnik) podaje się natychmiast po wyjęciu z piekarnika, jakkolwiek można go jeść także na zimno. Jak pisze autor receptury, skórka na upieczonej potrawie powinna być złocista.

Zobacz również

Gra świętokrzyska klasa A, grupa 3. Przed nami 22. kolejka [WYNIKI, TABELA]

NOWE
Gra świętokrzyska klasa A, grupa 3. Przed nami 22. kolejka [WYNIKI, TABELA]

Ostrzeżenie przed burzami i silnym wiatrem w woj. śląskim

NOWE
Ostrzeżenie przed burzami i silnym wiatrem w woj. śląskim

Polecamy

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser