Najciekawsze przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie! [zdjęcia]

(LERN)
GOŁĄBKI Z GRZYBAMI 3 szklanki kaszy gryczanej ugotować w tradycyjny sposób, tzn. na szklankę kaszy wziąć 1,5 do 2 szklanek wody. Gotować, aż kasza zmięknie, wchłonie wodę. Uważać, aby nie przypalić. Kaszę tak przygotowaną należy trzymać w cieple, aby „doszła". Grzyby suszone, najlepiej prawdziwki i najlepiej dużo (mogą być także trzony) ugotować w osolonej wodzie przez 10 - 15 min Gotować w większej ilości wody, gdyż z wywaru przyrządzimy sos. Usmażyć 8 dużych cebul na złoty kolor (nie przypalić!). Ugotowane grzyby przepuścić przez maszynkę. Wymieszać kaszę ze zmielonymi grzybami i usmażoną cebulą. Dosolić i dodać pieprzu. Farsz nakładać na obgotowane liście kapusty białej (może być także włoska) Przed zawijaniem ściąć grube nerwy liścia - lepiej się zwija. Uformowane gołąbki układać w brytfannie posmarowanej tłuszczem i wyłożonej liśćmi kapusty. Nie dolewać wody. Jest jej dość w kapuście. Zapiekać ok. 45 min w piekarniku. Sos przygotować tradycyjnie: do grzybowego wywaru wrzucić trochę zmielonych grzybów, dodać mąki i śmietany. Zagotować. Gołąbki podawać polane sosem grzybowym. BOROWIKI, KURKI DUSZONE Składniki: 80 dag grzybów, 2 dag tłuszczu 5 dag cebuli, 1 - 2 dag mąki, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego koperku i natki pietruszki, 1/8 litra śmietany. • Wykonanie: Grzyby oczyścić z ziemi, starannie opłukać, cienko pokroić. Tłuszcz roz­grzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć, włożyć grzyby, wlać 2-3 łyżki wody, udusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, oprószyć mąką, zagotować (powinny być gęste), dodać sól i pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać koperek i siekaną natkę pietruszki, wymieszać, wyłożyć na salaterkę. GĄSKI, KOZAKI DUSZONE Składniki: 80 dag grzybów, 2 dag masła lub margaryny, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu. 2 dag mąki, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego koperku i natki pietruszki. Wykonanie: Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, cienko pokroić. Obraną cebulę pokrajać w drobną kostkę, dodać tłuszcz. 3-4 łyżki wody i razem dusić pod przykryciem. Gdy będą miękkie, podprawić mąką, dodać sól i pieprz, zagotować, włożyć masło (2 dag) i siekaną zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę. RYDZE DUSZONE Składniki: 80 grzybów, 8-10 dag cebuli, 4 - 6 dag tłuszczu, sól, pieprz. Wykonanie: Wybrać młode, średniej wielkości rydze. Kapelusze oddzielić od trzonków. Grzyby dokładnie opłukać, osaczyć na sicie. Cebulę obrać, pokrajać w krążki, zasmażyć na tłuszczu. Włożyć rydze, dusić razem do miękkości. Gdy rydze będą miękkie, odparować, dodać sól i pieprz. Wyłożyć na salaterkę i zaraz podawać. Wiesław Kamiński
Grzyby nie tylko można podsmażyć z cebulą i zjeść z jajecznicą. Nadają się na naprawdę wyszukane potrawy. Prezentujemy przepisy na potrawy z grzybów zebranych w lesie!

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie